Doprinos osobina ličnosti uspjehu u pojedinim fazama treninga radnog pamćenja - Prpić, Vedran (Array, 2014)
U literaturi postoji velik broj istraživanja koja su proučavala efikasnost i transfer različitih oblika kognitivnog treninga. Međutim, očit je nedostatak istraživanja faktora koji moderiraju taj transfer. Cilj ovog istraživanja bio je istražiti doprinos osobina ličnosti – neuroticizma i savjesnosti – u predikciji uspjeha u pojedinim fazama treninga radnog pamćenja. Ukupno 47 sudionika prolazilo je kroz petnaest 30-minutnih individualnih treninga radnog pamćenja. Provedene su četiri odvojene hijerarhijske analize, po jedna za svaku fazu treninga radnog pamćenja. Dobiveni rezultati pokazali su da osobine ličnosti zaista doprinose predikciji uspjeha, međutim, samo u početnim fazama treninga radnog pamćenja. U kasnijim fazama treninga, utjecaj ličnosti slabi, dok sve veći značaj imaju kognitivni faktori, npr. fluidno rezoniranje.