Dob kao sociolingvistički faktor: perspektive proučavanja srpskog jezika - Karlić, Virna (Array, 2014)
Rad obrađuje dob kao jedan od ključnih sociolingvističkih faktora jezične varijabilnosti. U prvoj cjelini rada raspravlja se o jezičnoj raslojenosti te načinima na koji lingvisti pristupaju tom fenomenu u okviru različitih teorijskih modela. Druga cjelina rada bavi se pristupima dobi kao sociolingvističkom faktoru te metodološkim problemima i nedoumicama koje nalaže njegovo proučavanje. Posebna pažnja posvećena je problemu podjele životnog vijeka na dobne razrede te njihovim jezičnim obilježjima, čime se bave treća i četvrta cjelina rada. U završnom poglavlju raspravlja se o perspektivama primjene spoznaja o faktoru dobi u proučavanju srpskog jezika.