Matoš, Barres i pitanja klasifikacije - Pavlović, Cvijeta (Array, 2014)
Rad analizira propuste u dosadašnjim definicijama i primjenama pojmova moderna i modernizam kojima se tumači književno djelovanje Antuna Gustava Matoša. Temeljem suvremenih spoznaja o mogućem usklađivanju nazivlja u povijesti svjetske književnosti toga razdoblja, analiza unutar pojmova moderna i modernizam uspostavlja odnose stilskih oznaka esteticizma i avangarde u Matoševim estetskim nastojanjima, s posebnim osvrtom na uzor francuskoga književnika Mauricea Barresa. Istraživanje uspostavlja granice pojma barresizma i dokazuje modele s jedne strane uspješnih, a s druge strane promašenih klasifikacija Matoša kao Oinobarresa.