Poetičke i stilske osobitosti Slavonskih varoških pěsama Luke Ilića Oriovčanina - Tomašić Jurić, Josipa (Array, 2014)
Svećenik Luka Ilić Oriovčanin (1817. – 1878.) uz etnografski, numizmatički, arheološki i historiografski rad svoj je trag ostavio i u hrvatskoj književnosti. Slavonske varoške pěsme objavio je u četiri sveska (1844. – 1847.) pod pseudonimima Slavoljub Slavončević i Vinko Lozić. Sve pjesme u zbirci nisu autorstvo Luke Ilića Oriovčanina nego pripadaju pučkim pjesmama pjevanima i vrlo popularnma u Slavoniji sredinom 19. stoljeća koje je Ilić Oriovčanin sakupio i uvrstio u zbirku. Slavonske varoške pěsme i izborom pjesama i stavom samoga autora-sastavljača odgovaraju pučkoj poetici. O posebnome književnome fenomenu koji postoji na fluidnoj granici usmene i umjetničke književnosti piše Ilić Oriovčanin u predgovoru prvome svesku (Pozdrav ljubeznomu čitatelju), gdje uz „narodne Pěsme” i pjesme „učenih ljudi” progovara i o postojanju trećega književnoga fenomena kojega naziva kalfinskim pjesmama. Cilj je ovoga rada pokazati pripadnost zbirke pučkoj književnosti na stilskoj i poetičkoj razini, kao i važno mjesto pučke književnosti u hrvatskoj književnosti 19. stoljeća. Sve važne značajke pučke književnosti mogu se prepoznati na pjesmama Ilić Oriovčaninove zbirke te će naglasak u radu biti upravo na pokazivanju tih značajki.