Tjelesnost kao ćudoredni problem: Kant i posljedice - Jurić, Hrvoje filozof (Array, 2014)
Filozofiju Immanuela Kanta obično se svrstava u tradiciju "bestjelesnog filozofiranja", tj. u tradiciju promišljanja čovjeka koja je potiskivala tjelesnu dimenziju ljudske egzistencije kako bi naglasila onu umnu, te u skladu s time zasnovala etiku na temelju uma. Ta ocjena nije posve neosnovana, ali bi ipak bilo pogrešno tvrditi da Kant uopće nije bio zainteresiran za problematiku tjelesnosti. To se može potkrijepiti primjerima iz raznih njegovih djela, a u ovom ćemo se izlaganju ograničiti na Metafiziku ćudoređa (1797.), izdvajajući Kantove poglede na ljudsku tjelesnost uopće i ljudsku seksualnost napose, te ukazujući na implikacije Kantovih stavova.