"Wie in Unseren Erblaendern" - Krajiška prava (1754.)u kontekstu centralizacije i modernizacije u Vojnoj krajini - Petrak, Marko (Array, 2014)
Cilj rada analizirati je nastanak, strukturu i značenje Krajiških prava iz 1754. g. kao temeljnog propisa iz razdoblja carice Marije Terezije za Vojnu krajinu. Autori zaključuju da je osnovna svrha navedenog propisa bila unificirati i modernizirati pravni sustav u Vojnoj krajini te ga, kolikogod je to moguće, harmonizirati s pravnim sustavom u nasljednim zemljama Monarhije („...wie in Unseren Erbländern...“). Autori Krajiških prava „transplantirali“ su, barem kad je riječ o normativnoj razini, čitava uređenja temeljnih pravnih grana iz nasljednih zemalja Monarhije u analfabetska krajiška društva kojima je bilo zajedničko da je njihova svakodnevica dotad uglavnom bila regulirana pravilima običajnog prava. Posebno značenje pri ostvarenju navedenih ciljeva imalo je ius commune kao recipirano rimsko pravo. Međutim, usprkos svoje istaknute prosvjetiteljske usmjerenosti, autori propisa, polazeći od interesa države, bili su ipak u određenoj mjeri svjesni da krajiško društvo nije tabula rasa te da u regulaciji pojedinih pravnih materija treba voditi računa i o postojećem lokalnom stanju. Time su stvoreni preduvjeti kako za susret, tako i za konflikt različitih pravnih kultura u složenim odnosima između središta i periferije Monarhije.