Šoljanov Matoš - Pavličić, Pavao (Array, 2014)
Predmet je priloga govor što ga je Antun Šoljan održao na Matoševu grobu prilikom obilježavanja pjesnikove smrti u ožujku 1964. g. Taj kratki tekst analizira se sa stilskoga i sadržajnog aspekta, te se nastoji utvrditi zašto je izazvao političku uzbunu, te zašto je proglašen nacionalističkim, premda se u njemu i ne spominje hrvatsko ime. U zaključku se uspoređuje situacija u doba kad je Šoljan – u ime cijele svoje generacije – održao taj govor, s današnjom situacijom, osobito kad je riječ o odnosu književnosti i društva.