Litička i arheomalakološka analiza skupova nalaza iz špilje Zale - Vukosavljević, Nikola (Array, 2014)
Sustavna istraživanja špilje Zale kod Tounja provođena su od 2005. do 2012. godine. Tijekom tih istraživanja otkriveni su skupovi nalaza od lomljenog kamena i perforiranih osobnih ornamenata izrađenih od kopnenih i morskih puževa. Uz radu se donose rezultati litičke analize. Na temelju tehnologije i tipologije kamenih izrađevina usporedit će se sličnosti i razlike između kasnog gornjeg paleolitika i mezolitika te pokušati interpretirati karakter boravka lovaca skupljača u Zali tijekom spomenutih razdoblja. Rezultati analiza kamene sirovine donose podatke o nabavi sirovine i pokretljivosti paleolitičkih i mezolitičkih zajednica iz špilje Zale. U radu su također predstavljeni rezultati arheomalakološke analize osobnih ornamenata otkrivenih u paleolitičkim i mezolitičkim slojevima špilje Zale. Rezultati arheomalakološke analize daju nam podatke o dijakronijskim promjenama u prisutnosti osobnih ornamenata, kretanju lovaca skupljača iz Zale i/ili sustavu razmjene između različitih zajednica na većem prostoru tijekom kasnog gornjeg paleolitika i mezolitika. Uz već postojeće radiokarbonske datume u radu se donose i novi rezultati datiranja kojima je određena apsolutna starost mezolitičkih slojeva.