Životni standard, psihološke potrebe i zadovoljstvo životom - Butković, Ana (Array, 2014)
Prijašnja istraživanja su pokazala da su prihodi povezani sa zadovoljstvom životom, ali rezultati ovise i o tome ispituje li se apsolutni prihod, odnosno koliko osoba zarađuje, ili relativni prihod, odnosno koliko osoba zarađuje u odnosu na druge ljude. U ovom istraživanju zanimao nas je odnos zadovoljstva životom i zadovoljenja psiholoških potreba s procjenom vlastitog životnog standarda u odnosu na prosječan životni standard. Na uzorku od 397 sudionika (55% žena) starih između 22 i 47 godina prikupljeni su podaci o životnom standardu kućanstva, bazičnim psihološkim potrebama i zadovoljstvu životom. S obzirom na životni standard kućanstva, sudionici su podijeljeni u dvije skupine, jedna koja je izvještavala o nižem ili prosječnom životnom standardu (N = 271) i druga koja je izvještavala o višem ili visokom životnom standardu (N = 124). Ispitali smo postoje li razlike između skupina s obzirom na zadovoljenje psiholoških potreba i zadovoljstvo životom. Pokazalo se da postoji statistički značajna razlika u zadovoljenju potrebe za autonomijom, potrebe za povezanosti, potrebe za kompetencijom i u zadovoljstvu životom, pri čemu su osobe višeg standarda imale više rezultate osoba nižeg standarda. Ovaj rezultat ukazuje da su osobe koje svoj životni standard procjenjuju višim zadovoljnije životom te imaju u većoj mjeri zadovoljene sve tri psihološke potrebe.