Likovna oprema i umjetnine starih katedrala - Fisković, Igor (2014)
Temeljem arhivskih podataka, zabilježbi kroničara i škrtih materijalnih ostataka obrađuje se nekadašnji inventar monumentalne katedrale porušene u potresu 1667. Analiziraju se skulpturalni ostaci iz romaničkog i gotičkog doba, a na temelju izvora opisuje ostali sav namještaj i oprema, s najviše podataka o oltarima. Uspostavlja se veza između ruševina građevine iz 10./11. stoljeća, arheološki iskopanih u podnožju sadašnje katedrale, fresaka na zidovima i pretpostavljenog izgleda druge katedrale građene od kraja 12. stoljeća.
Projekt MZOS
HRV