Filozofijski misliti povijest u epohi postmoderne - Veljak, Lino (Array, 2014)
Povijest, dakako, nije historija ili povjesnica ; povijest jest nastajanje i zbiljnost ljudskoga (ili, povijesnoga, što je jedno te isto) svijeta. Postmoderna je oznaka za epohu (ili doživljaj epohe) u kojoj dominiraju: „kraj velikih priča“, tzv. kraj ideologije (točnije, kraj otvorene, neprikrivene ideologije), kraj naivne vjere u napredak, ali i kraj nade u emancipaciju i oslobođenje, vjerovanje da je povijest prispjela svom kraju, da se dogodilo sve što se imalo ili moglo dogoditi, te, konačno, ako je vjerovati nerijetkim pesimistima (ili, možda, realistima), uspostavljanje cinizma kao dominantne forme samosvijesti.