Kulturna različitost, građanstvo i obrazovanje - Spajić-Vrkaš, Vedrana (Array, 2014)
U radu se polazi od shvaćanja da je nakon asimilacionističke ere za potrebe suvremenog demokratskog i kulturno složenog društva prijeko potrebno pripremati djecu i mlade za interkulturni dijalog u spezi s promicanjem aktivnog građanstva, kako bi uživanje prava na jednakost i različitost doprinijelo društvenoj koheziji i stabilnosti. Analizirajući odnose prema 'drugom' i drugačijem kroz četiri sukcesivna razdoblja, nazvana Zlatnim dobom neznanja, Uznemirujućim dobom (političke) retorike, Obećavajućim dobom prilagodbe i Izazovnim dobom razmjene, objašnjavaju se promjene koje su dovele do toga da je u novije vrijeme interkulturni dijalog postao političkim prioritetom u demokratskim zemljama, osobito u Europi. Taj je prikaz dopunjen opisom triju perspektiva u sklopu kojih se razvijaju različiti programi interkulturnog/multikulturnog i obrazovanja. Iako nose isti naziv, mnogi programi ne zadovoljavaju potrebe kulturno pluralnog demokratskog društva. Kako bi se pripadnici različitih kulturnih grupa osnažili za dijalog, zagovara se razvoj dijaloškog interkulturnog/multikulturnog obrazovanja utemeljenog na kritičkoj pedagogiji i sveobuhvatnom, integrativnom pristupu.