Językowo-kulturowy obraz osła w języku chorwackim i polskim - Vidović Bolt, Ivana (Array, 2014)
Odmienny status osła w kulturze chorwackiej i polskiej skłania do zastanowienia się, jaki obraz tego zwierzęcia zawarty jest w obu językach.Językowo-kulturowy obraz osła w Polsce nie różni się znacznie od chorwackiego, co potwierdza, że postrzeganie tego zwierzęcia jako upartego jest na tyle rozpowszechnione, że nie musi być koniecznie związane z faktem, że osioł zamieszkuje na terenach, na ktorych żyją ludzie podtrzymujący ów stereotyp we frazeologii chorwackiej i polskiej.