Prosvjetiteljstvo u hrvatskoj književnoj historiografiji – sadržaj i opseg pojma - Dukić, Davor (Array, 2014)
U radu se analizira pojam prosvjetiteljstva u najistaknutijim historiografskim sintezama hrvatske književnosti (Vodnik 1913, Ježić 1944, Matić 1945, Kombol 1945, Georgijević 1969, Bogišić 1974, Frangeš 1987, Novak 1999, Jelčić 2004, Šicel 2004), i to s obzirom na njegov sadržaj i funkciju (prosvjeta, sekularizacija, svjetovna i religiozna tematika), odnos prema subordiniranim pojmovima (jozefinizam, racionalizam, iluminizam) i periodizacijskoj nomenklaturi iste razine, ali drugog povijesnog značenja (barok, katolička obnova, klasicizam, predromantizam). Analiza je upotpunjena i uvidima u druge važnije studije o hrvatskoj književnosti 18. stoljeća te kraćim zaključnim komparativnim digresijama o književnohistoriografskoj obradi srpske književnosti istog razdoblja.