Tomaž Šalamun u tekstovima hrvatskih pjesnika - Oblučar, Branislav (Array, 2014)
Tomaž Šalamun jedan je od svjetskih pjesnika koji je imao najveći utjecaj na suvremeno hrvatsko pjesništvo, na pjesničke prakse od sedamdesetih do danas. Vidljivo je to, među ostalim, i u brojnim referencama na njegovo ime i djelo unutar samih pjesničkih tekstova suvremenika. Ovaj će se rad pozabaviti upravo tom dimenzijom: polazeći od tekstova koji Šalamuna izričito spominju, nastojat će te površinske signale čitati kao znakove koji svoj radijus šire ne samo na cijeli tekst, već i na poetike pjesnika koji „ugošćuju“ svog slovenskog sugovornika – Zvonka Makovića, Delimira Rešickog i Marka Pogačara. Time će rad nastojati uprizoriti višestruki dijalog: kako onaj između poetika hrvatskih pjesnika i poetike Tomaža Šalamuna, tako i onaj između samih hrvatskih pjesnika na kronološkoj liniji od sedamdesetih do danas, čiji će vezivni element i konstanta biti upravo opetovano „ugošćivanje“ Šalamuna u njihovim pjesmama.