Migrantsko iskustvo u djelima đurđevećkoga književnika Slavka Čambe - Piškorec, Velimir (Array, 2014)
U radu se tematizira migrantsko iskustvo u djelima đurđevečkoga književnika Slavka Čambe (1930.), koji je od 1967. do 1991. godine živio u Austriji kao ekonomski i politički migrant. Čambini tekstovi s migrantskom tematikom najzastupljeniji su u pjesničkome dijelu knjige Brazde (1979.), u zbirci poezije Moje živlejne (2000.) i u proznome djelu Žrtve tuđine (2002.). Tematskom analizom tih tekstova utvrđena su sljedeća specifična obilježja proučavana korpusa: 1. rodoljubna tematika s jasno izraženim prohrvatskim i prokršćanskim, odnosno antikomunističkim i antititoističkim stavom, 2. tematiziranje svojevrsne "iseljeničke tuge", depresivnosti, teškoća i tragike iseljeničke svakodnevice, 3. afirmativan i idealiziran prikaz zavičaja i povratka, 4. emocionalna distanca spram zemlje useljenja.