Guberinina fonetika u učenju izgovora - Horga, Damir (Array, 2014)
Govornici na stranom jeziku obično govore stranim akcentom. Strani akcent predstavlja onu količinu odstupanja kojom se govor osobe na stranom jeziku razlikuje od govora izvornog govornika tog jezika. Od kraja 19-og stoljeća u nastavi stranih jezika jasno je postavljen zahtjev za dobrim ovladavanjem govorenog i prije svega govornog jezika pa onda i za dobrim izgovorom. Kao glavni razlog pojave stranog akcenta ističe se mehanizam fonološkog slušanja prema kojem se glasovi stranog jezika percipiraju kroz „fonološko sito“ materinskog jezika. Fonetika kao znanost nalazi svoju primjenu u traženju dobrog izgovora putem fonetske transkripcije, kontrastivne analize fonoloških sustava do uvođenja audiovizualnih pomagala u nastavu stranog jezika. U AVGS/SGAV metodi učenja stranih jezika Guberina promatra govor kao strukturu fizičkih karakteristika govornog signala, prijenosne funkcije kanala i strukturalnih i funkcionalnih karakteristika percepcije. Djelovanjem na sve tri razine Guberina pokušava nadvladati sustav grešaka koji se javlja u psiholingvističkom kontaktu dvaju jezika u učenikovoj svijesti. Nalazeći elemente istovjetnosti između učenja stranog jezika i patologije sluha Guberina razvija fonetsku teoriju te postupke optimalizacije poučavanja i rehabilitacije u oba područja. Uz to valja naglasiti i njegove zasluge u konstituiranju i institucionaliziranju zagrebačke fonetike što je omogućilo intenzivan rad na teorijskom sagledavanju i primijenjenom poučavanju izgovora.