Daoyin: Tjelovježba kao stvaralačko oponašanje - Buljan, Ivana (Array, 2014)
Vježbe daoyin xingqi 導引行氣, koje svakodnevno izvode milijuni Kineza, potječu iz razdoblja starodrevne Kine i imaju korijene u šamanističkim obrednim plesovima. Baziraju se na pokretima tijela kojima se oponašaju pokreti životinja. Doslovni prijevod termina daoyin xingqi jest ‘upravljati, rastezati i gibati qi 氣’, tj. sveprožimajući vitalni dah. Naime, gimnastika u kineskoj tradiciji nije se razumijevala samo kao puka tjelovježba nego i kao oblik kultiviranja vitalnog daha, qia. Gimnastika, štoviše, predstavlja važan korak prema harmoniziranju čovjeka s nebom (tian天) i zemljom ( di地). Iščitavanjem isječaka tekstova iz razdoblja Zaraćenih država (Zhan guo戰國) i razdoblja dinastije Han 漢, kao i analiziranjem najstarijeg pronađenog vizualnog prikaza gimnasticiranja u Kini »Karte upravljanja i povlačenja« (Daoyintu 導引圖), analizirat će se poimanje gimnastike u ranoj kineskoj kulturi. Interpretacija tjelovježbe postavit će se unutar paradigme promjene koja je oblikovala kinesko viđenje kozmosa. Posebno će se naglasiti veza između gimnasticiranja i pojma sheng 生 koji znači ‘život’, kao i ‘rađanje’, ‘stvaranje’, ‘obnavljanje’.