Tradicijska obilježja zaručnog darivanja kao simbol identiteta bunjevačkih Hrvata - Černelić, Milana (Array, 2014)
Predsvadbeno darivanje predstavlja značajnu tradiciju bačkih Bunjevaca. U ovome radu razmatra se specifična tradicijska obilježja zaručnog darivanja, koji na primjerima opstojnosti ove tradicije u različitim oblicima pokazuju kontinuitet određenih tradicijskih elemenata u svadbenim običajima bačkih Bunjevaca te ukazuju na različite načine njihova selektiranja, kao i povezivanje elemenata iz više tradicijskih predsvadbenih sastanaka i njihovo stapanje u običaju zaruka, koje su se suvremenim uvjetima sačuvale kao jedini predsvadbeni sastanak. Analiza prikupljenih podataka u pojedinim naseljima u Bačkoj pokazuje da su zaruke, poput nekih drugih pojava iz tradicijske kulture, i u suvremenim uvjetima zadržale određene tradicijske elemente. Takvi se tradicijski elementi mogu smatrati selektiranim markerima identiteta bunjevačkih Hrvata..