Pravopisne politike. Iz povijesti hrvatskoga pravopisa (1945–1960) - Mićanović, Krešimir (Array, 2014)
U tekstu se analiziraju rasprave o pravopisnom pitanju započete početkom 1950-ih, kada Hrvatsko filološko društvo radi na pravopisu hrvatskoga književnog jezika, a Letopis Matice srpske raspisuje Anketu o pitanjima srpskohrvatskoga jezika i pravopisa. Prikazuju se gledišta hrvatskih i srpskih filologa, posebice o razlikama između hrvatskoga i srpskoga pravopisa. Posebna je pozornost usmjerena na stavove hrvatskih filologa spram „zajedničkoga pravopisa“ izrada kojega je utvrđena Novosadskim dogovorom i povjerena „komisiji srpskih i hrvatskih stručnjaka“.