Metafore koje istražujemo : suvremeni uvidi u konceptualnu metaforu - Stanojević, Mateusz-Milan (Array, 2014)
Od početaka bavljenja konceptualnom metaforom do danas javilo se mnogo prijepora o tome što ona jest i kako je valja istraživati. Neka od ključnih pitanja su: (1) Je li metafora (isključivo) jezični ili (isključivo) konceptualni entitet? ; (2) Koja je uloga različitih osjetilnih modaliteta u konceptualnoj metafori? ; (3) Je li konceptualna metafora sposobnost u pravom vremenu ili motivacijski mehanizam te koji je odnos konceptualne metafore i konceptualne metonimije? ; (4) Koja je uloga konvencionalnosti odnosno nekonvencionalnosti kod konceptualne metafore i njezinog jezičnog izraza? ; (5) Kako je konceptualna metafora ukotvljena? (6) Valja li konceptualnu metaforu modelirati pomoću dva ili više prostora? U ovom se poglavlju daje vrlo kratak pregled odgovora koje na ta pitanja daju autori radova u ovoj knjizi.