Totalitarizmi danas – Od Izvanrednog stanja do "Društva znanja" - Veljak, Lino (Array, 2014)
Izlaganje pokušava obuhvatiti nekoliko pojavnosti totalitariz(a)ma danas. Pritom, nije mu cilj podastrijeti strogu, znanstveno akribijsku analizu samog koncepta i njegovih povijesnih očitovanja. Glavna je namjera ovoga diskursa "isprovocirati pozornost" prema nekim, svakako nezanemarivim fenomenima koji oblikuju suvremenost življenja na semiperifernim točkama globalne "geo-filozofije" (Deleuze i Guattari, Što je filozofija?), a kakav je – ovdje i sada – i Hrvatska. Tri pojavnosti koje čine osnovu izlaganja su, redom, izvanredno stanje, (puzajući) fašizam i ideologija tzv. "društva znanja". Kapitalizam je nezamisliv bez stalno se perpetuirajućih kriza. Kapital, kao "subjekt-supstancija" suvremenosti, u stalnoj je de-teritorijalizaciji i re-teritorijalizaciji, koja ga čini totalitarnim okvirom sveopćeg "društva kontrole" (opet Deleuze). Tekst se referira i na dva hrvatska filmska primjera, koji tematiziraju Zagreb u vrijeme NDH-azije, dakle u II. svjetskom ratu. Radi se o jednosatnom filmu prema ideji Edina Tuzlaka i redatelja Jadrana Bobana, Duhovi Zagreba (2010.), te o igranom, HR-komercijalnom kino-hitu Branka Ivande Lea i Darija (2012.). Kao filmofilu, autoru se ova dva filma pojavljuju paradigmatskim za analizu ovdašnjeg, tzv. "puzajućeg fašizma". U takvome teorijskom postavu moguće je i legitimno da upravo gore spomenuti fenomeni tvore metodološki okvir za jednu analizu totalitariz(a)ma danas. I dok se "Izvanredno stanje sve se više pokazuje kao dominantna paradigma vladanja u suvremenoj politici", a fašizam kao (neizbježni?) strukturalni moment funkcioniranja neo-liberalnog korpo-kapitalizma, "društvo znanja" ideološki dovršava "dobrovoljno ropstvo" jednom totalitarnom modelu društva.