Povijest istraživanja neoakuta (Od Ivšića do Kašića) - Užarević, Josip (Array, 2014)
Rasprava daje pregled postupna osvješćivanja praslavenskoga novoga akuta od početka 17. stoljeća do početka 20. stoljeća, kao naglaska koji utjelovljuje jedinstvo triju hrvatskih narječja - čakavštine, kajkavštine i štokavštine. S toga se motrišta prikazuju akcentologijski stavovi mnogih hrvatskih i nekih stranih leksikografa, gramatičara i jezikoznanstvenika - od Bartola Kašića i Jurja Križanića preko Jakova Mikalje, Ardelija Della Belle, Blaža Tadijanovića, Matije Antuna Reljkovića, Vjekoslava Babukića, Ignjata Alojzija Brlića, Antuna Mažuranića do Frana Mikuličića, Alekseja Šahmatova, Aleksandra Belića, Josipa Gopića i Stjepana Ivšića.