Štrige su žive, a vile odavno mrtve ili o narativnoj plodnosti likova u usmenim predajama - Rudan Kapec, Evelina (Array, 2014)
Na temelju terenskih zapisa i sudjelovanja u prirodnim pripovjedačkim situacijama u članku se pokazuje suvremena sposobnost jednog tipa likova u stvaranju novih usmenih predaja i nesposobnost drugog. Predaje o štrigama na terenu na kojem se istraživalo (Istra) brojne su, pojavljuju se u prirodnim pripovjedačkim situacijama, moguće ih je zapisati u obliku memorata (nekad vrlo mladih kazivača), te u obliku fabulata od kojih su neki očito novijeg nastanka. Predaje o vilama su rijetke, obično se ne pojavljuju u prirodnim pripovjedačkim situacijama i u novijim istraživanjima nije potvrđen nijedan zapis u obliku memorata. U članku će se istraživati koje su to karakteristike jednog tipa likova (na primjeru štrige) što ih i danas čine poticajnima u stvaranju novih predaja i kakav je kulturni kontekst koji im to omogućuje.