Iz splitske frazeologije - Menac, Antica (Array, 2014)
Split je u posljednjih nekoliko desetljeća u velikoj mjeri povećao broj i sastav stanovništva. Novi doseljenici – čakavci sa susjednih otoka i štokavci iz Dalmatinske Zagore – unose u splitski govor elemente svojih dijalekata. S druge se strane preko školstva, medija i promjena u organizaciji života povećava utjecaj standardnoga hrvatskog jezika. Aktivno posuđivanje iz venecijanskog dijalekta, koje je već odavna prestalo, ostavilo je za sobom problem starih posuđenica i njihova mjesta u sadašnjem splitskom govoru. Na taj je način postupno došlo do različitog pristupa starije i mlađe splitske populacije jezičnim pitanjima: akcentuacije, leksika, padežnih i glagolskih nastavaka, jezičnog posuđivanja i dr. Frazeologija, koja je u nekim aspektima konzervativnija od drugih dijelova lingvistike, sudjeluje u formiranju suvremenog splitskog standarda na svoj način, prvenstveno osmišljavanjem uloge inačica.