Jedno tršćansko prijateljstvo - Roić, Sanja (Array, 2014)
Središnja tema Tomizzine knjige "Prijateljstvo" (Rizzoli, Milano 1980., 1982.) je nastanak, razvoj i iscrpljenje jednog prijateljstva smještenog u ostatke nekadašnjeg svjeta "Stare Austrije" u razdoblju '50-tih godina 20. stoljeća.