Znanstveno komuniciranje i moguća promjena knjižničnog obrasca - Vrana, Radovan (Array, 2014)
Knjižnice su oduvijek imale poseban položaj u akademskoj zajednici kojoj su pružale podršku u odvijanju nastave, pripremi znanstvenih istraživanja i diseminaciji objavljenih rezultata tih istraživanja. Razvojem informacijske i komunikacijske tehnologije dogodile su se brojne promjene u informacijskom lancu, od načina na koji znanstvenici pišu radove, na koji ih objavljuju, pohranjuju i diseminiraju. Knjižnice su se našle u procijepu između dosadašnje uloge temeljene na tiskanim izvorima i informacija i uloge u nastanku temeljene na digitalnim izvorima informacija. Tranzicija iz jedne uloge u drugu je dugotrajna i uključuje brojne faktore na koje ukazuje ovaj rad.