Životinja kao ne(inteligentan) čovjekov prijatelj - Vidović Bolt, Ivana (Array, 2014)
Antropocentričnost i većinom negativna obilježenost frazema u sastavu kojih je naziv životinje dokazane su propitivanjem frazeoloških jedinica iz različitih aspekata u mnogim europskim jezicima. Oba su obilježja potvrda suživota čovjeka i životinje i odraz afektivna odnosa govornika prema životinjama, posebno onima s kojima je u češćem doticaju. Među frazemima s nazivom životinje posebno mjesto zauzimaju oni koji se odnose na čovjekov intelekt i u različitim se jezicima ostvaruju po istim ili vrlo sličnim modelima, a zastupljenost određene životinje ovisi o stereotipnim predodžbama svojstvenima jezičnoj i kulturnoj sredini u kojoj su se frazeološke jedinice oblikovale i ustalile. U članku su predstavljeni hrvatski i poljski frazemi.