Interkulturalno obrazovanje i europske vrijednosti - Hrvatić, Neven (Array, 2014)
Znanstveni projekt „Interkulturalno obrazovanje i europske vrijednosti“ (2013.-2014.), nastavlja se na znanstvenoistraživački projekt „Interkulturalni kurikulum i obrazovanje na manjinskim jezicima“ (2007.-2013.), kao i međunarodne/bilateralne znanstvene projekte: Interkulturalni odnosi i obrazovanje na manjinskim jezicima: Hrvatska- Srbija (2011.-2012.) i Interkulturalni pristup integraciji Roma: Hrvatska-Crna Gora (2013.-2014), a obuhvatio je tri temeljna dijela istraživanja: interkulturalni odgoj i obrazovanje, interkulturalni kurikulum, europske vrijednosti i odgoj i obrazovanje Roma, u okviru obrazovanja na manjinskim jezicima. U strukturi nacionalnog kurikuluma interkulturalni odnosi i odgoj za europske vrijednosti predstavljaju jednu od temeljenih odrednica. Važno je da preobrazba obrazovnog sustava, pored niza demokratsko pluralnih zahtjeva, poklanja mnogo veću pozornost upravo kulturalnoj osjetljivosti koja će zadovoljavati odgojne potrebe svakog pojedinca, a kao odgojni efekt, kod mladih, razvijati poštovanje, uvažavanje i pozitivan stav prema drugačijima, odgoju za različitost. Neposredne implikacije novih pristupa u pedagogiji očituju se i na provedbenoj razini, nacionalnom kurikulumu i implementaciji u (školskoj) praksi: poticanje timskog rada u nastavi (kooperativni pristup), usvajanje europskih vrijednosti, odgoj za solidarnost, osnaživanje osobnosti i samopouzdanja učenika, razvijanje motivacije za učenje (promjene u načinu rada), (su)konstrukciji školskog kurikuluma, a prema interkulturalnoj školskoj zajednici.