Novoplatonistički i vedāntski monizam - Andrijanić, Ivan (2014)
U radu se govori o problemu monizma s jedne strane u novoplatonizmu, pogotovo u Prokla i u drugih novoplatonista, a s druge strane u dvije pod škole indijske vedāntske filozofije, advaita-vedānti i bhedābhedavādi čija su najvažnija djela sastavljena u obliku komentara uz upaniṣadske tekstove. Novoplatonističko se rješenje problema prikazuje na primjeru Proklovih djela "O teologiji Platōnovoj" i "Elementi teologije" dok se vedāntsko riješenje razmatra na primjeru Śaṅkarina komentara uz Bṛhadāraṇyaka-upaniṣad u kojem su sadržani i fragmenti starijega bhedābhedavādskoga komentara.
Projekt MZOS
HRV