(Proto)standardizacijski procesi u 18. stoljeću - Mićanović, Krešimir (Array, 2014)
U tekstu se raspravlja o (proto)standardizacijskim procesima u 18. stoljeću koje se u hrvatskoj književnoj i jezičnoj povijesti smatra stoljećem pokrajinskih književnosti i pokrajinskih pismenih (književnih) jezika, ali i prekretnicom u proširivanju općega štokavskoga književnog jezika. Posebna je pozornost usmjerena na kajkavski književni jezik, koji njegovi proučavatelji opisuju kao dobro normiran i stilistički diferenciran, te na »novoštokavski pismeni jezik« koji je, kako se uglavnom smatra u hrvatskoj filologiji, u drugoj polovici 18. stoljeća naslijedio i potisnuo dotadašnje pokrajinske pismene jezike. Kao tipičan primjer standardizacijske prakse koja se odvija »odozgor« razmatra se kodifikacija »horvatske« i »slavonske« grafije potaknuta reformom školstva, odnosno spor u vezi s objavljivanjem rječnika Joakima Stullija koji je 1785. godine razriješen u korist slavonske grafije.