Jezična karakterizacija u Travničkoj Hronici Ive Andrića - Alerić, Marko (Array, 2014)
Važan književni postupak u izgradnji književnih likova koji će do izražaja doći u njihovoj interpretaciji jest i njihova jezična karakterizacija. U dijalozima i monolozima, posredstvom leksika, oblika, rečenične strukture, ritmičkog ustrojstva govora i dr., likovi otkrivaju vlastitu socijalnu, intelektualnu, etičku, psihološku dimenziju. U radu će biti proučeni i prikazani načini jezične karakterizacije u TRAVNIČKOJ HRONICI Ive Andrića. Bit će istraženo kojim se jezičnim sredstvima Andrić služi u oblikovanju navedenih likova (na razini izraza i na razini sadržaja) kako bi prikazao njihove karaktere i neposredno i/ili posredno iskazao i svoj odnos prema njima i njihovu djelovanju.