Etički izazovi kvalitativnih istraživanja u zajednici: od planiranja do istraživačkog izvještaja - Čorkalo Biruški, Dinka (Array, 2014)
U radu se daje kritički pregled etičkih izazova koji se javljaju u kvalitativnim istraživanjima. Temeljno je polazište rada da se kvalitativna istraživanja razlikuju od kvantitativnih u metodološkom pogledu, no da etika istraživanja nije suštinski različita, već se razlikuje u intenzitetu, količini i prisutnosti. Ova razlika, međutim, uvjetuje da su etička pitanja u kvalitativnim istraživanjima više epistemološke naravi i suštinski metodološka, budući da njihovo (ne)rješavanje može izravno utjecati na valjanost i pouzdanost istraživanja. U radu se daje osnovna etička mapa kvalitativnih istraživanja, koja definira proces od pripreme istraživanja, preko prikupljanja podataka, s temeljnim naglaskom na aspekte odnosa istraživača i sudionika, do izvještavanja. U radu se raspravljaju etički aspekti pojedinih faza istraživačkog procesa, uz poseban naglasak na etičnost izgradnje odnosa sa sudionicima istraživanja. Analiziraju se specifičnosti procesa pristanka na istraživanje u kvalitativnim istraživanjima, te etika izvještavanja o rezultatima. Krećući s polazišta kritičke teorije zagovara se pristup pozitivne ili aktivne etike, uz poštivanje najviših etičkih standarda kao nužnog uvjeta vjerodostojnog kvalitativnog istraživanja.