Fenomen izbjeglištva u modernom političkom sistemu - Petrović, Duško (Array, 2014)
Koristeći dio svoje biografije i autoetnografsku istraživačku metodu autor u članku pruža odgovor na pitanje zašto se za fenomen izbjeglištva vežu uvriježeni diskursi, institucionalne i društvene predodžbe i prakse koje se ponavljaju neovisno o vremenskom i prostornom kontekst pojavljivanja fenomena. Autor objašnjava da je taj „dominantni“ pogled na fenomen izbjeglištva uvjetovan strukturom modernog političkog sistema, točnije, „mjestom“ koje izbjeglice unutar njega zauzimaju. Izbjeglice se tako „nalaze“ na „unutarnjem limesu“ modernog političkog sistema, na granici unutarnjeg i izvanjskog, ljudskog i životinjskog, pravnog i bespravnog, prostoru između politički priznatih suverenih zajednica. Budući da se nalaze na „granici“ na njih se dominantno gleda kao na one koji predstavljaju aberaciju od normalnog stanja, problem, opasnost, višak, prljavštinu, počesto bespomoćne grupe ljudi koje nisu u stanju reprezentirati same sebe a koje je poželjno što prije „ukloniti“.