Odijevanje u Lici - moda na fotografijama obitelji Japunčič i Kovačević - Petrović Leš, Tihana (2014)
Analizom i usporedbom fotografija utvđeno je da je odijevanje članova domaćih trgovačkih obitelji Japunčić i Kovačević u lovinačkom kraju od zadnje četvrtine 19. stoljeća do 1940. godine, slijedilo europske modne obrasce te se i po tome očituje uklapanje u srednjoeuropski društveno-ekonomski i kulturno – politički krug bez obzira na udaljenost od modnih, kulturnih i političkih centara moći. Na ovaj su način proširene spoznaje o odijevanju u Lici (napose lovinačkome kraju), ukazano je na odijevanje trgovačkog građanstva, te se ukazalo na supostojanje različitog odijevanja za različite slojeve društva, čak i u malim zajednicama kakve su bile Lovinac i Sv. Rok.
Projekt MZOS
HRV