Latinsko pjesništvo Petra Frana Aletina - Bratičević, Irena (Array, 2014)
O Petru Franu Aletinu (1768-1836), dubrovačkom eruditu i sudioniku revolucionarnih zbivanja u Italiji, dosad je u nas pisao jedino Žarko Muljačić 1962. U ovom se radu prikazuje Aletinova neobjavljena latinska poezija, prema rukopisu iz Osobnog fonda L. Pavlovića u Državnom arhivu u Dubrovniku. Riječ je o samo deset pjesama (po jedna epistola i elegija, epigrami, hendekasilabi, te prijevodi s grčkoga) s ukupno 313 stihova.