Klaudijeve vojne reforme. Mit ili realnost = Die Heeresreformen des Claudius. Mythos oder Realität - Tončinić, Domagoj (2014)
U stručnoj literaturi često se analizira uloga cara Klaudija u razvoju ustroja rimske vojske. U ovom radu raspraviti ćemo dva, po našem mišljenju, ključna rada na tu temu te ih dovesti u vezu s vojnim zbivanjima u Iliriku koja su u tim raspravama bila zanemarena. Tako Yann Le Bohec za Klaudija navodi da je bio prvi reformator Augustovog sustava, a Chris Thomas smatra da je Klaudije odgovoran i zaslužan za širok spektar promjena u rimskoj vojsci, koje označava kao Klaudijeve vojne reforme. Kao ključne elemente tih reformi vidi promjene u strategiji i vanjskoj politici Carstva, u ustroju vojske, u vojnoj infrastrukturi i promjene kod vojne opreme i naoružanja. U radu se ističe da postoje argumenti u prilog toj tezi, koji ili nisu dovoljno naglašeni ili uopće nisu iskorišteni u argumentaciji. Nadalje, arheološki dokazi o promjenama u rimskoj vojsci u vrijeme cara Klaudija mnogo su brojniji i zastupljeni su na mnogo širem području. Kao prilog raspravi upozorava se na pojedina zbivanja, koja su se odigrala u Iliriku, odnosno u Dalmaciji i Panoniji, te na arheološke nalaze, prvenstveno iz tih provincija, koji se tiču rimske vojske u vrijeme cara Klaudija, a do sada su uglavnom ostali zanemareni. Skribonijanova pobuna protiv Klaudija u Dalmaciji 42. god. mogla je biti snažan poticaj caru za provođenje reformi u vojsci s ciljem suzbijanja utjecaja senatorskog staleža u vojsci, odmicanja vojske od Italije, zapošljavanja vojske i pridobivanja njene naklonosti. Pojedini arheološki nalazi iz Tilurija i Burna mogu se tumačiti kao rezultat upravo tih mjera.
Ovaj rad je sufinancirala Hrvatska zaklada za znanost projektom 6505 Between the Danube and the Mediterranean. Exploring the role of Roman military in the mobility of people and goods in Croatia during the Roman Era
Projekt MZOS
HRV-GER