Orhan Pamuk i novo čitanje osmanske povijesti - Abadžić Navaey, Azra (Array, 2014)
Polazeći od kritičkoga čitanja dvaju romana iz Pamukova ranog ciklusa - Tiha kuća i Bijeli zamak - u članku se analizira piščeva upotreba osmanske povijesti kao književne građe kao i poetički i politički dometi takvog literarnog pothvata. U oba romana osmanski arhiv igra središnju ulogu i funkcionira dvojako: kao mjesto diskurzivnog otpora kemalističkom nasljeđu i kao tekstualno polazište za novi nadnacionalni književni modernizam.