Antimodernizam u "Kiklopu" - Nemec, Krešimir (Array, 2014)
U tekstu se analizira antimodernistički svjetonazor u Marinkovićevu romanu "Kiklop". U romanu se lik Maestra pojavljuje u ulozi dijagnostičara moderne civilizacije i kritičara tehnološkog bezumlja koje će kulminirati u svjetskom ratu. U članku se prate strategije radikalne kritike suvremene industrijske revolucije i načini demontiranja mita o tehnološkom napretku.