Odnos siromaštva i nekih aspekata psihološke dobrobiti - Družić Ljubotina, Olja (Array, 2014)
Siromaštvo je složen društveni problem globalnih razmjera. U ovom radu ispitana je povezanost siromaštva, odnosno socioekonomskog statusa s nekim aspektima samopoštovanja, lokusa kontrole nad događajima u vlastitom životu, te samoprocjenom tjelesnog i mentalnog zdravlja. Istraživanje je provedeno na uzorku od 162 primatelja socijalne pomoći te 475 zaposlenih osoba podijeljenih u tri skupine prema visini primanja. Provedene analize kovarijance uz kontrolu utjecaja dobi i stupnja obrazovanja pokazale su da je niži materijalni status povezan s nižim samopoštovanjem, vanjskim lokusom kontrole te nižom samoprocjenom vlastitog tjelesnog i mentalnog zdravlja. Parcijalne korelacije, uz kontrolu utjecaja dobi, stupnja obrazovanja i materijalnog statusa, pokazale su značajnu povezanost samoprocjene mentalnog zdravlja s dva aspekta samopoštovanja: samosviđanjem (r=0, 403, p<0, 001) i samokompetencijom (r=0, 314, p<0, 001). Samoprocjena vlastitog tjelesnog zdravlja također je značajno povezana sa samosviđanjem (r=0, 331, p<0, 001) i samokompetencijom (r=0, 249, p<0, 01). Rezultati ukazuju na siromaštvo i nizak socioekonomski status kao rizične faktore opće psihološke dobrobiti pojedinca.