Doprinos dr. sc. Ive Mažurana proučavanju povijesti Osijeka u osmanskom periodu - Jurin Starčević, Kornelija (Array, 2014)
Za vrijeme osmanske vlasti Osijek je, uslijed svog važnog prometnog, strateškog i gospodarskog značenja, postao vodeći urbani centar srednjeg Podunavlja. No usprkos činjenici da je upravo u osmanskom periodu Osijek dostigao najviši stupanj u dugom razdoblju svoje dotadašnje urbane povijesti, sve do pojave radova povjesničara dr. sc. Ive Mažurana složena povijest toga grada pod osmanskom vlašću nije bila sustavno historiografski proučavana. Objavljivanjem njegovih članaka i knjiga tematski vezanih uz osmanski Osijek, dat je snažan poticaj znanstvenoj obradi razdoblja osmanske vladavine ne samo u navedenome gradu, nego i u Slavoniji i Srijemu općenito. Prema izvorima koji su mu bili dostupni, Ive Mažuran nastojao je rekonstruirati kronologiju ratnih sukoba i važnih događaja vezanih uz povijest ovog grada, ali i ekonomsku, socijalnu, etničku, konfesionalnu i urbanu strukturu naselja. Mnogo pažnje posvetio je i temama poput Sulejmanovog mosta, upravnoj podjeli osječke okolice, društvenim odnosima itd.