Andrićeva "Prokleta avlija" kao mundus inversus - Nemec, Krešimir (2014)
U Andrićevu romanu "Prokleta avlija" carigradski istražni zatvor Deposito predstavljen je kao heterotopjski, disciplinski uređen prostor nadzora i kazne. U konstrukciji Proklete avlije kao "đavolskog otoka", posebnog svijeta nasilja i samovolje, Andrić se koristi starim toposom mundus inversus. Sve je unutar zidova istražnoga zatvora postavljeno "naglavačke" i svi su oblici "normalnoga" života i poretka dovedeni u pitanje.
Projekt MZOS
HRV