Problem multikulturalnosti u noveli ‘Poduka plivanja’ Rohintona Mistryja - Polić-Jurković, Vanja (Array, 2014)
Novela Rohintona Mistryja "Poduka plivanja" kanonska je novela kanadske multikulturalne književnosti. Svoj antologijski status duguje različitim načinima na koje se Kanada u njoj razmatra: to su pitanja porijekla ; važnost ili nevažnost imigrantovog etničkog porijekla u zemlji domaćinu ; kulturna, religijska i etnička raznolikost ; slobode koje jamči službena kanadska politika ; zatim Kanada kao uzor multikulturalnosti ; te svakodnevna funkcionalnost tog društvenog modela u gradovima. O drugim širim pitanjima koja su samo neizravno vezana uz pitanja etniciteta također se raspravlja u članku, od pitanja starenja i starosti ; otuđenja i/ili osjećaja zajedništva ; osobnog razvitka ; te, na metatekstualnoj razini, književnosti i načina na koje pisac stvara svoje tekstove, uključujući i poetiku samog Rohintona Mistryja.