I to je Amerika! Američki imaginarij Tribusonova romana Made in U.S.A. - Kolanović, Maša (2014)
Rad analizira predodžbu Amerike u romanu Made in U.S.A. Gorana Tribusona u kontekstu književnih i popularnokulturnih tekstova posljednjeg desetljeća jugoslavenskog socijalizma. Analiza pokazuje kako Tribusonov roman propituje ukorijenjene popularnokulturne utopijske predodžbe o Americi kao obećanoj zemlji, ali je njihova problematizacija i kritika složenija od simplificirane ideološke stigmatizacije koja je bila dominantna u prethodnim desetljećima jugoslavenskog socijalizma. Tribusonov roman kao i njemu srodni književni i popularnokulturni tekstovi iz 80-ih tako modificiraju stereotipne predodžbe o Americi, stvarajući ambivalentan i složen američki socijalistički imaginarij koji se kreće između utopije i kritike. Metodološke uporište rada čini interdisciplinarno sjecište književne povijesti i teorije, komparatističke imagologije i kulturalnih studija.
Projekt MZOS
HRV