Salonitani extra fines Dalmatiae (III) Civili salonitanskoga podrijetla - Demicheli, Dino (Array, 2014)
Rad opisuje 14 spomenika salonitanskih civila za koje je iz podataka s natpisa potvrđeno da su boravili izvan granica provincije Dalmacije. S obzirom da se radi o civilima, pripadaju skupini ljudi koji su svojevoljno mogli odlučivati gdje će se uputiti, za razliku od. npr. vojničke populacije koju je služba odvodila na mjesta o koja sami vojnici najčešće nisu mogli odlučivati. Na većini natpisa ovih Salonitanaca izrijekom se ne spominje koji je bio razlog napuštanja Dalmacije, tako da smo za njih pretpostavili razloge ekonomske prirode, ponajviše vezane uz prekomorsku trgovinu i obrt.