Albert Schweitzer - filozof mira - Zagorac, Ivana (Array, 2014)
Albert Schweitzer, teolog, glazbenik, liječnik, misionar i filozof ostao je zapamćen po svome ustrajnome promoviranju holističkog zahvaćanja pojma 'život' iz kojeg proizlazi njegova specifična etička koncepcija temeljena na brizi i odgovornosti. Os Schweitzerove etike je koncept 'strahopoštovanja prema životu' kao pokretačke snage naše samorealizacije, ali i osjećaja empatije prema svim živim bićima. Posebnost Schweitzerove bioetičke misli osnažena je njegovim kontinuiranim humanitarnim radom, kao i političkim angažmanom u društvenim pokretima 1950-ih godina. U tekstu se skreće pozornost na aktivnosti anti- nuklearnog pokreta u kojemu je Schweitzer zauzeo istaknuto mjesto, s posebnim osvrtom na njegovu Deklaraciju savjesti (1957.) i tekst Mir ili atomski rat? (1958.). Oba teksta pridonose tvrdnji koja proizlazi iz Schweitzerovih drugih radova da on, kako svojim filozofijski orijentiranim radovima tako i svojim političkim angažmanom, predstavlja »bioetičara prije bioetike«.