Indeksi sličnosti i različitosti kod govornika hrvatskoga jezika u nefiltriranim i filtriranim uvjetima - Varošanec-Škarić, Gordana (Array, 2014)
Svrha istraživanja bila je usporedba akustičko– statističkih postupaka indeksa sličnosti (R) i različitosti (SDDD) na temelju dugotrajnoga prosječnoga spektra govora (LTASS), dobivenih u kontroliranim uvjetima na temelju standardiziranih tekstova i spontanoga govora govornika hrvatskoga jezika (N = 86) iz osam većih hrvatskih gradova. Gradovi su birani ciljano kao predstavnici štokavskoga (Zadar, Šibenik, Dubrovnik), čakavskoga (Rijeka, Pula), kajkavskoga (Zagreb, Čakovec) te čakavsko– štokavskoga varijeteta (Split). Montirani su uzorci (oko 60 s) za svakoga govornika u oba govorna uvjeta te su uspoređivani LTASS u nefiltriranim (0 – 10 kHz) i filtriranim uvjetima (0, 8 – 4 kHz). Uspoređivani su indeksi R i SDDD unutar svakoga govornika između čitanog i spontanoga govora (unutargovorne razlike) i između različitih govornika (međugovorne razlike), posebno za muškarce i žene. Rezultati unutargovornih razlika pokazuju da se prosječne vrijednosti indeksa R u nefiltriranim uvjetima kod muškaraca i žena kreću od 0, 94 kod muških glasova pri čitanju do 0, 98 kod žena u oba uvjeta. Rezultati međugovornih razlika pokazuju niže prosječne vrijednosti indeksa R u istim uvjetima: od 0, 86 u spontanom do 0, 94 u čitaćem govoru kod žena. Prosječne vrijednosti indeksa R u filtriranim uvjetima (unutargovorno) kreću se od 0, 83 kod žena i muškaraca u spontanom govoru do 0, 95 kod žena i muškaraca pri čitanju. Prosječne vrijednosti indeksa sličnosti (međugovorno) znatno su niže, od 0, 57 u muškome spontanom govoru do 0, 9 kod žena u čitanju. Prosječne vrijednosti indeksa SDDD u nefiltriranim uvjetima (unutargovorno) kreću se unutar nižih vrijednosti, od 2, 27 kod žena do 3 kod muškaraca pri čitanju. Indeks SDDD (međugovorno) pokazuje prosječno više vrijednosti, od 4, 75 u ženskome čitaćem govoru i muškome spontanom govoru do 5, 12 kod muškaraca pri čitanju. U filtriranim uvjetima (unutargovorno) indeks SDDD kreće se u rasponu nižih vrijednosti, od 2, 14 kod muškaraca pri čitanju do 3, 01 kod žena u spontanom govoru. Očekivano, rezultati međugovorno pokazuju prosječno više vrijednosti indeksa SDDD, od 3, 06 za ženski do 4, 71 za muški čitaći govor.