Put prema jednostavnosti - Jesenská, Milena (Biblioteka Stranci u noći ;, 2014)
Češka novinarka i prevoditeljica, u književnoj i kulturnoj javnosti poznatija kao prijateljica Franza Kafke i adresat njegovih "Pisama Mileni", ostala je u njegovoj sjeni. Ova knjiga, nevelika opsegom, sadrži njene novinske kolumne, odnosno eseje koji se svojom pronicljivošću, lucidnošću i suptilnim izričajem izdižu iznad novinskih zapisa te dostižu književnoumjetničku razinu. Jesenska razmišlja o individualizmu, ženskoj emancipaciji, braku, vanjštini i nutrini čovjeka, jednostavnosti života, društvenim formama, lažnosti i nepatvorenosti, umjetnoj i istinskoj ljepoti, umijeću radovanja, frojdizmu i drugim temama. Njene ideje i angažirani tekstovi svjedoče ne samo o njenoj izuzetnoj osobnosti, nego i o licu i naličju tadašnjeg društva.