Medijska reprezentacija kulturne proizvodnje u Hrvatskoj od 1991. do 2005. : doktorski rad - Ožegović, Nina; Zlatar Violić, Andrea; Filozofski fakultet (Zagreb) (Zagreb, 2013)
Doktorski rad analizira medijsku reprezentaciju kulturne proizvodnje od 1991. do 2005. godine u doba tranzicije u Hrvatskoj, koja je s jedne strane bila omeđena osamostaljenjem zemlje, ratom i postratnim događanjima, a s druge političkim, gospodarskim i vrijednosnim promjenama. U novim uvjetima stvaranja kapitalističkog društva i tržišta kao prijelomne točke, masovni mediji počinju se tretirati kao „roba“ i dolaze u poziciju tržišnog natjecanja s ostalim proizvodima. To dovodi do uspostavljanja diktature profita i pretvaranja informacije u "robu", što rezultira komercijalizacijom i tabloidizacijom ne samo massmedija nego i cjelokupnog medijskog prostora u Hrvatskoj. Medijska reprezentacija kulturnih sadržaja u procesu preoblikovanja prolazi kroz tri faze, od izrazite političke obojenosti u kojoj dominiraju modeli političke manipulacije kulturnim sadržajima, sotonizacije pojedinca i govora mržnje, do trivijalizacije, estradizacije i spektakularizacije, gdje se koriste novi mehanizmi reprezentacije, kao što su strategija skandala,
intimnih ispovijesti i top lista, te "medijska inscenacija (teatralizacija) zbilje" i "proizvodnja pseudodogađaja", kojima se stvarnost prilagođava medijskim pravilima te uspostavlja "kultura virtualne stvarnosti". To pak vodi kompletnom redefiniranju medijskog oblikovanja kulture. Taj je proces s jedne strane bio odraz ideologije vladajuće stranke te demokratizacije hrvatskih medija u doba tranzicije, a s druge strane globalnih društvenih promjena u zemljama bivšeg komunističkog bloka, kao i u zapadnim demokracijama, koje su kao i Hrvatska zahvaćene globalizacijom i formiranjem mas-medijskih postmodernih društava.
Na vrhu nasl. str.: Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet.
Na spor. nasl. str.: Media representation of cultural production in Croatia from 1990. to 2010. : doctoral thesis.
Bibliografija: listovi 314-328.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Summary.
Keywords: Mediji; doktorska disertacija; Tržišnocentrični mediji; Kultura; Kulturna proizvodnja; Govor mržnje; Politička manipulacija; Tabloidizacija; Komercijalizacija; Tranzicija; Hrvatska