Muškarci u ofsajdu : iz života nogometnih navijača - Poláček, Karel (Na tragu klasika, 2013)
Lopta je - okrugla! A nogometna strast u Češkoj početkom 20. stoljeća gotovo sveprisutna. Navijači svoje ljubimce s travnjaka nose u srcu i u mislima, svaki dan, cijeli dan. Humoristični roman jednog od najpopularnijih čeških pisaca generacije između dva svjetska rata opisuje peripetije i zanimacije malih ljudi s periferije Praga kojima je strast za nogometom neka vrsta osobnog identiteta. Iste godine kad je objavljen roman (1931.), snimljen je i prikazan film istoga naslova, jedan od prvih čeških zvučnih filmova. "Tko propusti pročitati ovu knjigu, bit će doživotno diskvalificiran!"